Karın ağrısı son zamanlarda en çok rastlanılan
ağrı türlerinden biridir. Başlı başına bir hastalık değil, aslında bir hastalık belirtisidir.
Karın ağrısı şikayetlerinin altında yatan farklı sebepler olabilir. Bu sebeple bilinçsiz bir şekilde ilaç alarak hem hastalığın altında yatan gerçek sorunun tedavisini engel olur hem de daha farklı ve ciddi sağlık sorunlarına yol açılabilir. Karın ağrısının nedeni kesin olarak bilinmiyorsa ve öncesinde bir hekim tarafından teşhis koyulmadıysa ağrı kesici ilaç tüketmemekte fayda vardır.
Aşağıdaki durumlar meydana geldiğinde mutlaka doktora gitmelisiniz:
- 1 hafta ya da daha uzun devam eden ağrılarda
- 5 günden uzun süren ishalli rahatsızlıklarda
- Uzun zamandır devam eden iştah kaybı yaşandığında
- Kadınlarda uzun süren vajinal kanama meydana geldiğinde
- Ağrıyla beraber sebepsiz aşırı zayıflama görüldüğünde
- Karın ağrısının şiddetinden dolayı nefesin kesilmesi,baygınlık hissi,ağrıyla beraber kusma ve yüksek ateş olması
- Oluşan ağrının omuz,göğüs ve boyun bölgesine yayılması.
- Dışkıda kan görülmesi
- Şiddetli bir şekilde tekrarlayan, artarak süreklilik hissedilen ağrılar.
- Karın bölgesinde gerginlik ve şişme meydana gelmesi
Aniden gelişen karın ağrılarında da hemen doktora danışılması ve teşhis koyulmadan ağrı kesici kullanılmaması gerekir.
Karın ağrısının olası nedenlerini sıralayacak olursak;
- Fazla gıda tüketilmesi,Dengesiz beslenme,Basit enfeksiyonlar (safra,idrar yolları,böbrek rahatsızlıkları,toksinler v.b.), Akciğer alt bölümü enfeksiyonları,Kalp krizi öncesinde kola ve sol omuza yayılan göğüs ağrılarıyla beraber nadiren gerçekleşen karın ağrıları,Vücutta biriken toksinler,Bayanlarda regl dönemi,Bayanlarda Yumurtlama Dönemi,Damar rahatsızlıkları,Mide, karaciğer, pankreas, bağırsak sistemindeki ülser, kanser ve enfeksiyonlar ,Gaz sıkıştırması, Fıtık, Hazımsızlık, Süt alerjisi(Laktoz intoleransı),Gıda zehirlenmesi, Gıda alerjisi, aşırı şekerli [besinler|gıdalar}, parazitler, Kan hastalıkları,Kronik kabızlık,Gastroözofagial Reflü,Peptik ülser,
Karın boşluğunda mide, bağırsaklar, karaciğer, pankreas, safra kesesi ve yolları, dalak, apandis, böbrek ve idrar yolları, mesane, kadınlarda rahim ve yumurtalıklar, erkekte ise prostat organları bulunmaktadır. Bütün bu organlardan ve karın duvarından kaynaklanan pekçok akut ve kronik ağrılar mevcuttur. Bütün bu ağrıların değerlendirilmesi oldukça zordur. Hastanın iyi tetkik edilmesi gerekir.
Karın ağrıları içinde en sık karşılaşılan durumlar; Apandisit sebepli karın ağrıları,Safra kesesinin iltihap ve taşlarından kaynaklanan ağrılar, Mide ve onikiparmak bağırsağı ülserinden kaynaklanan ağrılar,Pankreas bezinin iltihaplanması ve Bağırsak kanserleri
Eğer karın ağrınız hafif ve orta şiddetteyse, karın ağrısı için evde yapabilecekleriniz;Günde 2 Litre su içmeye çalışın. Su içerken yudumlayarak için. Süt ve süt ürünlerini bir müddet terkedin. Hazmı zorlaştırıcı(hazımsızlığa sebep olan) besinlerden uzak durun. Ağrı karnın üstünde yer alıyorsa, mide asidini azaltmak için yağlı,asitli,kızartma,kafein, gazlı ve alkollü içecek gibi gıdalardan uzak durun. Karnınıza sıcak kompres uygulayabilirsiniz. Düzenli egzersiz yapmak da ağrınızı hafifletmenizi sağlayabilir.
Karın ağrısında genellikle tanıya daha kolay ulaşabilmek için ağrının yerleştiği bölgeye göre sınıflandırma yapılabilir. Bu bölgelerin sınıflandırılması özetle şu şekilde gerçekleşir.
- Göbek çevresi: İnce bağırsak hastalıkları ve apandis iltihabı
- Üst orta bölge: Göbeğin üstünde orta hatta yer alır. Bu bölge genelde mide hastalıkları ile ilgilidir. Mide ekşimesi, gastrit ya da ülser kaynaklı olabilir. Ayrıca ince bağırsağın üst bölümü, pankreas ve safta kesesi rahatsızlıklarında da bu bölgede sürekli ve şiddetli ağrılar oluşabilir.
- Üst sol bölge:Bazen mide, dalak, pankreas ve kalın bağırsakla ilgili hastalıklarda görülebilir.
- Üst sağ bölge: En önemli nedeni safra kesesinde iltihaplanmadır. Bazı pankreas veya onikiparmak bağırsağı kaynaklı hastalıklarda karnın sağ üst bölgesinde ağrıya yol açabilir.
- Alt Orta bölge: Bu bölgede yaşanan ağrılar, kalın bağırsak iltihaplarına, üreme organları ile ilgili ya da kadınlarda idrar yolu enfeksiyonlarına işaret olabilir. Bölgede sık görülen bir rahatsızlık da spastik kolondur.
- Alt sol bölge: Sıklıkla bağırsağın son bölümünden kaynaklanan problemler bu bölgede yer aılr. Divertikülit adı verilen özel bir kalın bağırsak iltihabı veya Crohn hastalığı kaynaklı ağrılar yaşanabilir.
- Alt sağ bölge: Kalın bağırsak hastalıklarında bu bölgede ağrı görülür. Apandisite bağlı ağrılar da başlangıç döneminden sonra karnın sağ alt bölümüne yayılır.
- Yansıyan ağrı: Akciğerin alt bölümleri, böbrekler, rahim ve yumurtalıklar gibi karnın dışında yer alan organların sebep olduğu ağrılar bu bölgeye yayılabilir. Safra kesesi ile ilgili olan kısmı göğse ve sağ omuza, pankreas ağrısı bele ve kürek kemiklerinin arasına yayılabilir. Bunlar da yansıyan ağrı olarak adlandırılır.