Sırt ağrısı günümüzde sık sık görülen, hayat kalitesini, günlük aktiviteleri ciddi şekilde olumsuz etkileyen bir ağrı çeşididir. Genellikle basit ve tedavi edilebilen nedenlerden ötürü sırt ağrısı oluşur. Bayanlarda daha çok görülür. Yapılan ev işleri, hamilelik ve emzirme döneminin getirdiği fiziksel yük, sırt ağrısını tetikleyen durumlardır. Sırt ağrısı basit bir hastalık gibi gözükse de bir doktora müracaat etmenizi ve ihmal etmemenizi gerektirmektedir. Çünkü önemsemediğiniz zaman hastalık müzminleşebilir veya ilerleyebilir. Bu nedenle sırt ağrınız varsa mutlaka bir uzmana başvurmalısınız.
Sırt ağrısına neden olan faktörleri sayacak olursak; Duruş bozuklukları; Eğri oturma, uzun süre çarpık bir şekilde oturmak, uzun süreli ayakta durmak, uzun süre kollar yukarda iş yapmak, klima veya vantilatöre maruz kalmak olarak örnek verilebilir.
Oturuş şeklinizi düzeltmek için doğru duruş şeklini öğrenmeli ve uygulamalısınız. Özellikle terliyseniz klima veya vantilatörlü ortamda bulunmamalısınız. Bilgisayar başında uzun süre oturmamalısınız. Bunları uygulayarak duruş bozukluğuna bağlı sırt ağrınızı kontrol altına alabilirsiniz.
Özellikle menepoz sonrasında kadınlarda görülen Osteoporoz(kemik erimesi) sırt ağrısına sebep olabilmektedir. Belli oranda kemik kaybı yaşanmış ise Osteoporoz sırt ağrısına sebep olur. Osteopeni denilen kemik kitlesinde azalma mevcutsa genellikle sırt ağrısı görülmez. Osteopeni durumunda sırt ağrısı yaşıyorsanız ağrının nedeni detaylı olarak araştırılmalıdır.
Mekanik problemler,Bel veya boyun bölgesinde bulunan fıtık, kireçlenme, incinme, kayma gibi problemler sırt ağrısının mekanik sebepleri arasında sayılabilir. Bel veya boyuna ait fiziksel problemler dolaylı olarak sırt ağrısına neden olurlar. Doğrudan bir sebep oluşturmazlar.
İnfeksiyöz Hastalıklar ve Omurga İltihabı, sırt bölgesinde görülme ihtimali düşük, ciddi tedavi süreci gerektiren bir faktördür. Tüberküloz ve Brucelle buna örnektir.
Vertebralar arası nadiren diskte iltihaplanma (diskitis) ve sırttaki disk hernisi (fıtık), sırt ağrısına yol açabilen durumlardandır. Kanser ve omurga metaztazları de sırt ağrısına yol açabilir.
Skolyoz yani Omurga eğriliğinde, omurga sağa veya sola doğru bir çarpıklık gösterir. Bu durum sırtta antisimetrik bir görüntüye yani çarpıklığa yol açar. Hafif derecedeki vakalar dışardan görülebilir biçimde olmaz. Röntgen ile belirgin olur.
Sırt ağrısı basit gibi görülse de bazen önemli hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Skolyoz, boyun veya bel fıtığı, fibromiyalji, osteoporoz, myofasiyel ağrı sendromu gibi hastalıklara ve risklerine karşı sırt ağrınız varsa, mutlaka ihmal etmeden bir uzmana danışmalısınız.
Sırt ağrısı nasıl geçer diye merak edilecek olursa Düzenli olarak egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek,esneme hareketleri,sigara ve alkolsüz bir yaşam, stresten uzak durmak,ideal kiloya ulaşmak,Oturuşunuzu ve duruşunuzu düzeltmeniz, Rahat ve vücudunuza uygun bir yatak, sırt ağrınızı hafifletmeniz için size yardımcı olacak faydalı uygulamalardır. Egzersizleriniz konusunda hangi hareketleri yapabileceğinizi, ne kadar sıklıkta yapmanız gerektiğini ve diğer tüm sorunlarınızı bir doktora danışmalı, ve size en uygun tedavi yollarını öğrenmelisiniz.